Сравни цени и спести! Какво е HDMI. Заслужава ли си да си купим скъп HDMI кабел?, Blog

 • Преди да пазарувате:
 • Гаранции
 • Срокове за доставка
 • Плащане
 • Връщане
S
S

Какво е HDMI. Заслужава ли си да си купим скъп HDMI кабел?

Фигура 1. HDMI кабел

1. Въведение

Само за няколко години HDMI се наложи като основен стандарт за пренос на аудио и видео сигнали в системите за домашно кино. Поради тази причина всеки HDTV телевизор, претендиращ за качество и функционалност, е оборудван с поне два HDMI входа. Наличието на повече HDMI входове гарантира свобода и най-вече максимално качество при връзката на телевизора с DVR, DVD плейъри, Blu-ray и HD-DVD плейъри и рекордери, игрови конзоли и компютри. Целта на създателите на HDMI стандарта е да се опрости възможно най-много връзката между аудио / видео техниката като преноса на звук и картина между апаратурата се комбинира в един кабел.  От тук казанато следва да предположим, че просто трябва да отидем и да си купим HDMI кабел и да си свържем нашата техника. Оказва се обаче, че тази наглед лесна задача се оказва доста сложна. В магазина за кабели може да срещнета HDMI кабели с най-различни объркващи определения – HDMI кабели за стандарт 1.2 или 1.3 , Deep Color HDMI кабел и скъпите Monster HDMI кабели. Липсата на надежден съвет кой кабел да вземем е достатъчна да се откажем от HDMI кабела и да се върнем към стартите, добре познати и непретенциозни аналогови кабели.
Няма място за паника и объркване. Забравете какво сте чували за превъзходството на един HDMI кабел над друг и запомнете следния семпъл факт:
Няма причина да давате излишни пари за скъпи и напарфюмирани HDMI кабели. Купете най-ефтиния и обикновен и се наслъждавайте на своя телевизор и аудио.

2. Какво означава HDMI ?

Фигура 2. HDMI порт и кабел

HDMI е акроним получен от първите букви на израза  High-Definition Multimedia Interface (Мултимедиен интерфейс с висока резолюция). Дори и така буквално преведен наименованието доста добре обяснява за какво се използва този интерфейс и какво е качеството на транспортирания сигнал. HDMI е тип цифров конектор, способен да пренася видео и аудио с висока резолюция, използвайки само един кабел. В случай че решите да постигнете същото качество на пренос на звук и аудио с аналогови кабели, ще са ви необходими три компонентни видео кабели плюс шест аналогови аудио кабели.
Обикновено HDMI интерфейса се използва за връзката между HDTV телевизори с DVD, Blu-ray, HD-DVD плейъри и т.н. Връзката е изключително лесна просто поставяте кабела във HDMI входа на телевизора и HDMI изхода на източника на сигнал. За тези, които са от щастливците да имат аудио/видео ресивъри, цялата операция ще изглежда така – свързваме HDTV телевизора към A/V ресивъра, а А/V ресивъра към източника или източниците  на сигнал.

Какви са параметрите на HDMI връзката в сравнение с другите връзки, които се използват?

HDMI е връзката с най-добро качество в момента и превъзхожда всяка една от познатите ви връзки между аудио и видео техника. HDMI се справя без проблем с видео с висока резолюция 1080p при честота 60 кадъра в секунда. Това са параметрите на най-висококачествения видео сигнал, който се разпространява в момента.  Съществува още един интерфейс, който може да поддържа видео сигнал с такива параметри -  DVI. DVI е интерфейс с по-стара история от HDMI. Може да го видите на много компютърни видео карти. Недостатъкът му е, че е способен да разпространява само видео сигнал и че просто липсва на повечето HDTV телевизори.  За разлика от DVI, компонентният видео интерфейс е широко разпространен и може да се намери върху панелите на почти всяка аудио и видео техника. Качеството на компонентния интерфейс е малко по-ниско от това на HDMI според специалистите. Изследванията обаче показват, че за обикновения зрител е трудно да намери разлика между HDMI и компонентната картина.
Останалите познати интерфейси S-video, композитно видео (жълтия чинч) и антенният вход RF могат да пренесат в най добрия случай сигнал с повече от четири пъти по-ниско качество.
Задължително трябва да обърнем внимание на едно нещо: Най-същественият фактор за добра видео картина е източник, предаващ качествен видео сигнал. Източник, предаващ сигнал с ниско качество през HDMI, ще изглежда по-зле от колкото източник, предаващ сигнал с висока резолюция през S-Video.

HDMI интерфейсът може да ви разкрие силата на сигналите с висока резолюция, единствено ако му осигурите източник, предаващ такъв сигнал.
Подобно на видеото, аудиото, предавано през HDMI, отново се радва на най-високо качество. HDMI поддържа 8 канала 24 битово аудио при 192 kHz. Това е напълно достатъчно, за да могат да се предават филмови саундтраци с най-високо качество Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio. С подобни възможности са аналоговите аудио кабели, но ще ви е необходим по един кабел за всеки канал т.е. 8 кабела. Цифровите аудио кабели (оптични и коаксиални) са способни да пренасят по един кабел всички канали, но са неспособни да доставят HDMI качесто.

Какви други приложения може да има HDMI?

Подобно на USB може да срещнете mini HDMI порт. Той намира разпространение най-вече при видео камерите. Mini HDMI предлага абсолютно същите качества на връзката, но по-малките размери го правят приложим на много портативни устройства. В случай че искате да включите устройство с mini HDMI към телевизор с HDMI, просто ще трябва да си купите подходящ кабел, като този на снимката или да си купите mini HDMI адаптор.

Фигура 3. HDMI към mini HDMI

DVI все още си е стандарт при компютърната техника, но от около година започнаха постепенно да се появяват видео карти за настолни компютри и лаптопи с HDMI портове. HDMI е абсолютен монополист по качество и употреба при домашната аудио видео техника, но положението при компютрите е малко по различно. HDMI ще се изправи в пряка конкуренция срещу одобрения през 2006 година от Video Electronics Standards Association (VESA)  – DisplayPort. Компютърни системи с новия интерфейс се очакват към края на 2008. Друг един конкурент, който може да разстрои съня на HDMI е UDI интерфейса. UDI (Unified Display Interface) е по-евтин интерфейс от HDMI и до скоро се развиваше от Intel Corporation. От известно време Intel насочиха усилията си към DisplayPort.

3. Какъв HDMI кабел да си купя?

Така да си дойдем на думата:
Kolko.bg ви препоръчва да изберете евтин HDMI кабел от удобен за вас онлайн или офлайн магазин. Залитането към скъпите варианти няма да ви донесе подобрение в качеството, а само ненужно изтъняване на джоба.

Звучи добре, но нека разберем и каква е причината:
В много магазини, в който могат да се намерят HDMI кабели, ще намерите оферти за над 60 лева, обещаващи по-добро качество и по-бързи скорости.  Заслужава ли си наистина да похарчим толкова пари за HDMI кабел?

В никакъв случай – разумната цена за HDMI кабел е не повече от 25 лева за стандартен кабел с дължина 1.8 метра. Каквито и ракламни приказки да чуете от търговците и производителите, запомнете, че между евтиния и скъпия вариант на HDMI кабела не съществува доловима от нормалния зрител разлика. Ако вземем за пример следния случай: Източник на цифров сигнал предава първо през евтиния, а после през скъпия HDMI кабел – картината, която ще видите и в двата случая ще бъде абсолютно една и съща. Здрав HDMI кабел не може нито да влоши, нито да подобри картината – той просто предава цифровия сигнал на източника към приемника (LCD телевизора). Организации, занимаващи се с тестове на потребителска техника и в частност HDMI кабели на водещи производители като Belkin, Accell, Monoprice, Monster и SimplayHD не са открили разлика в качеството на сигнала, за който и да е техен HDMI продукт. Достатъчно е кабелът да е здрав, работещ и резултатите са едни и същи – картина без прескачания, пикселизация, а богато на цветове и звуци високо качествено аудио и видео. Това е самата истина.

Фигура 4. Експертите от тестовтие организации ползват подобни кабели на цена не повече от 30 лева за 1.8 метра.

В потвърждение на тези думи е и фактът, че организациите за тестове на оборудване в повечето случаи ползват именно евтини HDMI  кабели. Това е достатъчно показателно за изравнените способности на евтините и скъпи кабели. В тестовите организации тези кабели преминават през тежка  експлоатация на всекидневни тестове с различно оборудване и въпреки това продължават да показват едни и същи отлични резултати. Експертите ползват не само стандартни 1.8 м кабели, а и 4.80 м, 6.0 м като резултати са същите. Изводът е, че щом евтиният HDMI кабел е достатъчно добър за дебнещите всяко потрепване на картината експерти от тестовите организации, то какво остава за нас обикновените потребители.

В случай че попаднете на скъпи кабели, който ви примамват с надписа доживотна гаранция, покриваща евентуално бъдещо технологично износване на кабела, отново ви съветваме да си купите евтин кабел. Дори и в близките няколко години на пазара да се появят видео продукти, способни да излъчват сигнал, превъзхождащ сегашния пик 1080p 60 Hz (малко вероятно), пак ще ви излезе по-евтино да си купите нов кабел за около 25 лева. Така общата цена за двата кабела ще е около 50 лева, което е далеч по-малко от евентуалните 60 и на горе за скъп HDMI кабел.

Ако сме ви спечелили за евтините HDMI кабели, ето и къде може да ги намерите?

Най-добрият начин да намерите евтин HDMI кабел е като претършувате нета. Ето и някой предложения на база на намереното от нас:

Get.bg тук намерихме най-евтиния според нас кабел на пазара с цена от 23.00 лв. за 1.5 м. – Hama Кабел HDMI-HDMI 1.5 метра
Ozone.bg – Logic 3 HDMI Cable на цена от 27 лв.
Electron.bg – G&BL P19415 HDMI-HDMI 3.0 м. на цена от 35.90

Пълният списък на предлаганите на българския пазар HDMI кабели ще може да видите скоро на www.kolko.bg

Previous postТелевизори: Най-често задавани въпроси Next postАктуални 32" LCD TV модели според немското списание Chip.de и Testeo

Related Posts

 • thelegacy

  kupih si 5m za 35lv a 1.5m sa po 17lv

 • http://www.kolko.bg Kolko

  Аз преди 4 месеца си взех 10 метра от Get.bg на Hama. Трябваше ми да обикаля из стаята и го зазидах, само дето не го изпробвах дали работи. Ако сега се окаже че е прекъснат някъде или сиганала е твърде лош ще се кача на Витоша да си повикам на воля :) .

 • Cyberdean101

  Статията е многоп пилезна и изчерпателна, но според мен може да се намерят и по-евтино – 5 метра HDMI кабел за 14.40 лева – http://stealtech.org/19438.html Не знам колко е качествено това нещо на база на гореспометатите цени, но ако някои разбирач сподели дали си заслужава и не е някакъв боклук, ще е още по-полезно

 • http://www.kolko.bg Kolko

  Цената наистина е добра, защото набързо наприх едно търсене в сайта за „HDMI кабел 5 м“ и най-ниската оферта е за 19.20 на един кабел HAMA – http://www.kolko.bg/bg/hama-kabel-hdmi-hdmi-5m-…. Разликата в цента идва от това че при HAMA конекторите не са никелирани а са обработени с покритие в което има благородни метали ( друг е въпроса че ако ги изкараме тези благородни метали няма да намерим дотатъчно чувствителна везна да ги изтеглим :) а в кабела на Canyon са обработени с никел. Това заради което бих предпочел Hama пред Canyon е не толкова покритието на конекторите, колкото проситя факт че производството на кабели е една от основните дейности на Hama и това предполага да са добри и са постигнали високи нива на качество. Но и 5 лева са си 5 лева така че която и оферта да се избере няма да е грешка.

 • Plodchetata

  Приятели, тези цени са прекалено високи. За 1.8 м HDMI – HDMI кабел реалната цена е 5 лв.!

 • Jordan Kostov

  При мен има кабели HDMI 1,8 м. за 7.30 лв с ДДС и 3 м. за 8.90 лв за брой. Магазина е в Левски В бл. 19 ЮБИС ЕООД , ако искате елате. Toslink SPDIF 3 м. 6.80 лв

 • Guest

  Не съм съгласен, че всеки HDMI кабел върши работа. 
  Имам кабел (средно скъп – 15 лв. за 1.8 м, позлатени букси, прилична марка), с който свързах декодера за кабелна телевизия към телевизора . На различни интервали от време картината „замръзваше“ за няколко секунди. Подмених кабела без да пипам нищо друго и проблемът изчезна. На друго място повече от 2 години ползвам евтин 10-метров HDMI кабел (25 лв.) от неизвестна марка и по него безпроблемно върви 1080p сигнал.
  Изводът за мен е, че докато не поработи поне 2-3 часа там, за където е купен, не може да се каже дали даден кабел върши работа. Цената и марката не гарантират нищо.

 • Aapostolov

  Добра информация, като се има предвид че си купих един 10 метров кабел от Hama и така съм го вкопал  в стените при последния ми ремонт без да го тествам малко ми изтръпна. Дано съм си купил кабел правен от Китайци, който не са съвсем заспали.

 • Христо Христов

  Имали значение дължината на HDMI кабел от лаптопа до телевизора за по добре или по лошо ?

   © 2017 Kolko.bg. Всички права запазени. Всички други търговски марки са собственост на техните законни притежатели.